A fotográfia pszichológiája

Lehet terápiás hatása egy fotózásnak?

 

Bánhalmi Norbert workshopja

 

Bánhalmi Norbert egyre ismertebb fotós Magyarországon, pedig ismertséget az Egyesült Államokban szerzett magának. Munkája során a technikai tudás kiterjesztésén túl a fotós és modell közötti pszichológiai kapcsolat jelentősége nyűgözte le nagyon.

 

A fotós, ha nincs tudatában ennek a jelentőségnek, vagy esetleg visszaél vele, komoly károkat tud okozni a modellnek, míg a tudatos, segítő viselkedésnek komoly terápiás hatása lehet.

Az énkép, az önbizalom fejlesztésén túl komolyabb betegségekben szenvedők is beszámoltak már egy-egy jól sikerült fotózás felszabadító és szorongásoldó erejéről.

 

Miért segít szorongó embereknek, ha egy igazán rájuk jellemző, jól sikerült fotó készül róluk?

Lehet valódi terápiás hatása egy aktfotózásnak? Javulhat ettől beteg emberek hangulata, életkilátása? Hogyan tud a fotós pszichológusként hatni a modelljeire úgy, hogy előcsalja a "valódi arcukat"? Bánhalmi Norbert előadása ezekre a korántsem egyszerű kérdésekre keresi a választ.

 

 

Alejandro Jodorowsky szerint minden művészet, ami felszabadítja az emberek lelkét. A fotós, mivel megmutathatja a szépséget ott, ahol mások nem látták előtte, olyan értéket teremthet, ami  gazdagíthat mindenkit, aki közvetve vagy közvetlenül átélte a fotó történetét.

 

Ez a pszichológiai jelenség nagy mértékben képes megváltoztatni az emberek életét, ezért érdemes rá odafigyelnie mindenkinek, akit érint a fotózás.

 

Időpont:

 

Június 16. 17 óra

 

Helyszín:

 

Tripont Nyári Fotófesztivál - NDustrial Studios

1117 Budapest, Galvani u. 6.

Kennedy terem

 

A kétnapos fesztiválraTripont oldalán tudsz jegyet váltani, a regisztráció gombra kattintva.